En historisk berättelse vi vill dela med dig
Gustav Vasa var kung av Sverige 1523–1560
Gustavs släktingar avrättades i Stockholms blodbad av danskarna. Gustav beslöt sig 1520 för att söka stöd i Dalarna för motstånd mot det danska väldet. Morakarlarna besöt sig för att hjälpa Gustav. På den östgötske fogden Lasse Olssons uppmaning skickade de, enligt traditionen två skidlöpare efter Gustav, som var på väg till Norge. De kom ikapp Gustav vid Lassgården i Sälen, granngården till Sälengårdarnas Lassgården och fick honom med sig tillbaka till Mora. Gustav kröntes senare till Sveriges Kung. Till minnet av denna händelse åks varje år Vasaloppet mellan Sälen och Mora. Granngården till Lassgården som tillhört familjens förfäder redan på Gustav Vasas tid är Olinispagården, Sälens hembygdsgård.
Arbetskraftsvandringar till Stockholm från Dalarna
Dalkarlsvägen är ett system av stigar och vägar från Sälenområdet ned till Stockholm. Det har etablerats genom de säsongsvisa vandringar, herrarbetsvandringar, som från 1500-talet och fram till början av 1900-talet var en viktig del av Dalarnas folkhushåll. En del av stigarna är restaurerade, andra är nästan igenvuxna men efter hela vägen till Stockholm finns det fortfarande spår av dalfolkets vandringar. Arbetskraftsvandringarna löste en stor del av problemen kring bristen på arbetskraft i Stockholm på den tiden och genomfördes av likadelar män och kvinnor från Dalarna. Områden i Stockholm som befolkades av invandrare från Dalarna var Vasastan och Söder. 1722 köpte Dalakonstnären Anders Zorn Restaurang ”Den Gyldene freden” i Gamla Stan och lade verksamheten i en stiftelse. Du kan fortfarande än idag äta Zorns köttbullar på Sveriges kanske äldsta krog. Vandringar görs än idag traditionsenligt varannat år till Stockholm med avslutningsmiddag på ”Den Gyldene freden” .
Det andra Världskriget i Sälen 1939–1945
Lass Erik Person försvarade Sveriges gräns mot Norge under kriget. Han berättade flera historier om möten med unga Tyska soldater. En del av dem försökte desertera och fly in i Sverige andra mötte ett hårdare öde. De som överlevde präglas ännu av de minnen som speglade den tiden. Norska motståndsmän sökte skydd i Sverige och Norska kungen flydde med Sälenbornas hjälp till Sverige. Lass Ulla Engberg kan berätta om hur befolkningen mörklade alla fönster i Sälens by och låg redo att på några minuter fly från en väntande Tysk invasion och om Tyska flygplan som nödlandade på Dalälven utanför Lassgården. Rädsla och ljudet från de tyska bombningarna i Norge präglade vardagen i Sälens by under denna period
Lassgården och Storgrafens fäbod
Familjens gård Lassgården är äldre än Olnispagården i Sälens by där Gustav Vasa felaktigt sägs ha bott sin sista natt innan han vände tillbaka mot Stockholm. Hembygdsföreningen visar i Tidskriften Öfre Gäldet 1/21 att Olnispagården inte fanns på Vasas tid. Istället visar det sig att Lassgården har äldre anor. Kan Gustav Vasa rentav bott på Lassgården under sitt besök i Sälen? Mycket tyder på det. Två hus på Lassgården idag är från 1700-talet. På gården hade Lass Katarina och Lass Erik boskap och ledde dessa djur upp till Storgrafens fäbod på högfjället varje sommar för sommarbete. Detta boende är uppfört på en mark från Lassgården. Med tradition från Gustav Vasas tid
Olarsängen och hotellet
Min mormor Jenny Johansson och hennes man Kalle Johansson startade Olarsgårdens hotell alldeles efter kriget. Mormor Jenny var en fantastisk kock och min mor Ulla växte upp på hotellet och hjälpte till att servera gäster, städa och fixa samtidigt som hon tävlade både i längdskidor och utförsåkning. Min mor var 3a i utförsåkning i Sälenstugansbacke och slog Janne Stefansson i längdskidor på träning 2,5 km. De gick i samma skolklass i Sälens by.
Storgrafens våffelstuga
Läget på högfjället gör Storgrafens fäbod unik. Under 15 år drev Ulla och Rune en våffelstuga i fäboden t.om 2005 när Rune var 74 år. Paret drog ner vatten och matvaror på en släde till fäboden och gräddade alla våfflor enligt Ullas fantastiska recept. Sälens godaste våfflor och läget på fäboden attraherade många kändisar. Sixten Jernberg, Jan Lindblad , Henning Sjöström och Mats Paulsson var frekventa gäster och blev vänner till familjen. Andra kändisar som gästat familjens fäbod är bland andra Carolina Klyft och Urban Ahlin.
J W Klüver och Högfjällshotellet
Johan Wilhelm Klüver var visionären och entreprenören som skaffade finansiärer och byggde 1936 Sälens första riktiga hotell. ”Sälens Kur & Högfjällshotell” Han förlorade 1953 hela hotellrörelsen. Idag drivs hotellet av Tommy Backner.
Sporten och hjältarna från Dalarna
Sixten Jernberg var en av Sveriges mest framgångsrika skidåkare genom tiderna. Granne i Lima och en nära vän till familjen. Sixten tog sammanlagt 9 medaljer, varav 4 guld, i OS. Detta, tillsammans med hans insatser i VM, gör att han räknas som en av Sveriges främsta idrottsmän genom tiderna.
Janne Stefansson vann Vasaloppet sju gånger. Detta placerar honom på andra plats i statistiken, efter Nils ”Mora-Nisse” Karlsson som vann nio gånger. Janne var klasskompis med Ulla och Janne bor i dag nära Vasaloppsstarten.
Martin Hansson & Erika Hansson. Martins främsta världscupplacering var tredjeplatsen i slalom i Chamonix 1997. Deltog även i OS 1998 i Nagano samt VM 1996, 1997 och 1999. Erika deltog i den alpina världscupen 1991–1999, hennes främsta resultat var en andraplats i Cortina d’Ampezzo i januari 1996. Tillsammans med sin bror Martin driver hon ”Dalskidan” som hyr ut alpin utrustning i Sälenfjällen.
Thomas Kaiser är en svensk racerförare. Kaiser körde i Formel 3000 1985-1987. 1985 och 1986 med BS Automotive och 1987 med Eddie Jordan Racing. Han tog sju poäng totalt med två fjärdeplatser som bäst i ett enskilt lopp. Kaiser startade bland annat Kaisers skidbod på Sälfjällstorget.
Vasaloppet världens största skidtävling
Vasaloppet är ett årligt långlopp på skidor som körs första söndagen i mars. Sträckan är 90 kilometer och går från Berga By i Sälen till Mora i Dalarna i Sverige. Det är det äldsta och största långloppet i världen sett till antalet anmälda. Loppet var inspirerat av resan som Gustav Vasa gjorde när han flydde från Kristian II:s soldater 1520. Den första tävlingen kördes 1922 och det har varit en del av Worldloppet sedan 1979. Idag finns även Vasaloppet som Cykelvasa och ultramarathon på sommarhalvåret.
Sälen som skidområde
Sälen är kanske Sveriges mest populära skidområde. Det finns 100-tals mil underbart spårade längdspår i härlig natur runt omkring Sälenfjällen. Det finns sju alpina anläggningar i olika storlekar; Lindvallen, Högfjället, Tandådalen, Hundfjället samt Stöten, Kläppen och Näsfjället. Det klassiska Sälen för fjällsemestern är kanske Högfjället med sitt anrika hotell Högfjällshotellet, och de barnvänliga Lindvallen och Hundfjället, samt Tandådalen som kanske också tilltalar de som söker lite mer avancerad åkning. Alla dessa fyra skidanläggningar ligger i närheten av varandra och drivs av SkiStar.
Tillväxten och turismen
Tillväxten av Sälenfjällen tog fart på riktigt 1974 när bröderna Mats och Erik Paulsson engagerade sig i Sälenfjällen. Via sina bolag PEAB och Skistar har expansionen skett i rasande takt. Nu satsar Skistar på att göra Sälen till en Internationell Ski Resort och det anläggs nu en ny Internationell flygplats i Sälen för att locka turister från hela Europa såväl på sommaren som vintern.